Održana tribina Break the FAKE u Šapcu

Najveći problem u medijima je autocenzura

U petak, 29. novembra u Šabačkom pozorištu održana je tribina Break the FAKE u organizaciji Centra E8. Na tribini su govorili Hanibal Kovač, urednik Podrinskih novina, novinarka Podrinskih Dragana Dimitrijević i novinarka RTV Šabac Isidora Kovačević. Tribinu je moderirao Nemanja Marinović, trener medijske i informacione pismenosti u Centru E8.
Tribina je otvorena pitanjem o stanju medija na lokalu, s obzirom na to da je Šabac poznat po lokalnim medijima koji su slobodni i objektivni, sa čim su se složili svi sagovornici. Najveći problem u domaćim, ali i evropskim medijima, Hanibal Kovać vidi u autocenzuri.

„Novinarstvo je u rukama novinara. To je stvar borbe za istinu i prezentovanja javnosti onoga što je istina“ rekao je Kovač dodajući da nove tehnologije daju mogućnost da se novinar-istraživač iskaže na društvenim mrežama. „Stvar je u svesti novinara koji pristaju na ucene, potkupljenost i neku vrstu straha“, zaključuje Kovač.

Govoreći na temu medijske pismenosti, Dragana Dimitrijević je iznela stav da se radi o sistemskom problemu. „Niko se sistemski ne bavi medijskom pismenošću, time se najviše bave nevladine organizacije, što nije dobro jer su mediji stub svakog demokratskog društva, posrednici između vlasti i građana“, navela je Dragana dodajući da je jedna odnajboljih definicija medijske pismenosti ta da čovek treba da iz medijske realnosti kreira svoju realnost. „Čovek mora da razdvoji svoju realnost od one koju kreiraju mediji“, navela je Dragana dodajući da iako živimo u eri post istine zadatak medija nije da građanima serviraju određenu istinu.

„Čovek treba da ima širu sliku, da sve pročita, da ima selektivan odnos ka onome što mu se ponudi i da na osnovu toga kreira svoje mišljenje. Ne možemo očekivati da nam neko ponudi gotovu istinu. Kritičko razmišljanje je osnova razumevanja stvarnosti“, zaključila je Dragana.

Učesnici su razgovarali i o finansiranju medija, medijskoj etici, razlikovanju kvalitetnih medija i novinara, od onih koji to nisu, ali i pritiscima na medije. Jedno od pitanja iz publike, koje je zaokružilo tribinu, jeste da li osećaju strah.
„Ja se ničega ne plašim, ali me je svega strah. Ako budem razmišljao tako da će neko da me ubije, onda čemu sve ovo“, rekao je Kovač dodajući da strah oseća svakog sekunda, a da ga je najviše strah onoga što će biti sutra. Ovo osećanje deli i Isidora Kovačević:

„Naravno da strah postoji i niko se ne oseća bezbedno. Iako smo ovde slobodni i možemo da kažemo sve, dolazimo do toga da nas osuđuju, da nam prete, da štampaju naše fotografije i dele poput pamfleta, vređaju porodice novinara… Mislim da postoji strah, ali mi ne razmišljamo o tome“, objašnjava Kovačević.

Ceo snimak tribine dostupan je na našoj facebook stranici.

 

Piše: Nemanja Marinović