Održana tribina Break the FAKE u Somboru

U petak, 20. decembra sa početkom u 18h u prostorijama svečane sale „Legat“, održana je tribina Break the FAKE u Somboru.

Na tribini su govorili Nemanja Janjanin, urednik portala Naše mesto, i Ilija Bursać iz 025Info, dok je tribinu moderirala koordinatorka Centra E8 Tamara Urošević.

Tribina je otvorena pitanjem Šta je to medijska pismenost i da li mislite da smo mi kao građani i građanke medijski pismeni? Nemanja odgovara da postoji problem tehničkog dela: da se čitaju samo naslovi kada su u pitanju portali, i da imamo problem sa produkcijom lažnih vesti sa razvitkom interneta i izmeštanjem medija sve više u digitalni domen. Što dalje povlači da se stvara velika koncentracija medija, a samim tim i istina biva zakopana.

Ilija se osvrnuo na loše stanje medija i na sam odnos među kolegama, i kako ta produkcija lažnih vesti i propagande utiče i na same novinare od kolega novinara, te je izneo lični primer fuzije lažnih vesti koje se dovode u vezu sa njim, koje su neosnovane, i zbog kojih se naposletku i tuži sa određenim novinarom i medijskom kućom. U tom smislu, navodi se i kako se stanje medija pogoršava sve više privatizacijom medija, gde se onda gubi ono osnovno – izveštavanje u službi javnog interesa. Nemanja šaljivo dodaje kako je sve to dobar biznis.

Obojica navode, kao prednosti ali istovremeno i mane, rada u lokalnoj sredini, gde svako svakoga zna, to što su informacije lako proverljive jer imate osobe od poverenja, a i jer uvek možete izaći na teren i sami proveriti. Opet, imati „osobu od poverenja“ može biti i loše, jer se time oslanjate na poverenje a ne na vaše novinarske, istraživačke sposobnosti.

Usled privatizacije medija i same sprege vlasti, odnosno lokalnih samouprava sa pojedinim medijima, drugi mediji imaju problem sa pristupom određenih informacija ili čak ne mogu ni prisustvovati određenim konferencijama, a nekada ne dobijaju ni pozive za konferenciju za štampu.

Za sam kraj tribine, Ilija završava rečima:

Ja mislim da lokalni mediji nemaju previše problema sa lažnim vestima, ali onda kad ih imaju, da je to jako veliki problem. Mislim da jedan deo rešenja tih problema se odnosi na to da se kolege poštuju između sebe i da se ne dešavaju te lažne vesti protiv kolega. S druge strane, mislim da lokalni mediji ne treba da dozvole da postane nešto vest a da to ne bi trebalo da postane vest (govorili smo o crnoj hronici). Sa treće strane, ako sagledamo tu celokupnu prizmu, veća posvećenost poslu, detaljnije i preciznije izveštavanje i proveravanje kroz sve kanale, i veća posvećenost komunikaciji sa izvorima i negovanje tih dobrih odnosa bi dalo za rezultat da imamo još adekvatnije lokalne medije.

Snimak tribine dostupan je na našoj facebook stranici.