Nevladina organizacija Centar E8 je u petak, 13. septembra, u okviru festivala demokratije, DemFest, održala tribinu pod nazivom „Break the FAKE“. Tribina je počela u 19h u Dorćol Platz-u.

Tribina o lažnim vestima i medijskim manipulacijama je sastručnjacima i stručnjakinjama iz oblasti medija i novinarstva, govorila o lažnim vestima, eri post-istine, medijskim manipulacijama i kreiranju alternativnih činjenica za isto tako kreiranu, izmišljenu stvarnost.

Mediji danas imaju široko rasprostranjeno delovanje, bilo to putem tradicionalnih medija, digitalnih i online medija, društvenih mreža ili kroz fenomen fake news-a. Mediji utiču na naše živote i procese mišljenja stvaranjem i predstavljanjem jedinstvene, stvorene stvarnosti. Pošto je više od polovine budnog vremena provedeno u izlaganju / interakciji sa medijima, vrlo je važno znati kako prepoznati istinite od lažnih ili kreiranih vesti. U tome su pomogli, kao učesnici tribine, Jovana Gligorijević iz nedeljnika Vreme, Marko Dražić iz Njuz.net-a, Vesna Radojević sa portala Raskrinkavanje, Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Milovan Nikolić iz FakeNews Tragača.

Tribinu je moderirao direktor Centra E8 i reditelj, VojkanArsić, otvorivši tribinu citirajući deo naučnog rada Ane Martinoli (inače, Ana Martinoli je trebalo da učestvuje na tribini kao jedna od govornica, međutim, zbog poslovnih obaveza je morala da odustane) koji kaže:“u 2016. godini zvanično smo počeli da živimo u dobu post-istine, a lažne vesti su tokom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama i kampanje za Bregzit u Velikoj Britaniji, postale važan i snažan alat koji je pokazao moć da direktno utiče na društvene i političke procese. Post-istina je 2016. godine, prema Oxfordskom rečniku, proglašena za reč godine, označavajući trend da “objektivne činjenice postaju manje važne, manje uticajne u oblikovanju javnog mnjenja, nego apelovanje na emocije i lična ubeđenja”. Živimo u doba alternativnih činjenica, mnogobrojnih “istina” koje do nas stižu putem pravih i lažnih vesti, tradicionalnih, zvaničnih i alternativnih medijskih kanala.”

Diskusija, nakon gore pomenutog uvoda, započeta je filozofskim pitanjem “Da li istina postoji?”, na šta su govornici jednoglasno rekli: da, naravno da istina postoji, inače se mi ne bismo bavili ovim poslom. Odnosno, kako kažu:

Marko Dražić:  “svakako da istina postoji ali čini mi se da nije lako da ta istina dođe do nas. Zatrpani smo đubretom, i mi novinari moramo da kopamo, a tako isto i mi čitaoci moramo da kopamo šta je đubre a šta nije.”

Vesna Radojević: “da, ja verujem da su činjenice istina. Ovo zbog čega smo ovde je posledica onoga u čemu mi živimo godinama, i zbog svega što je sve lažno i fejk, nas tera da se preispitujemo.”

Jovana Gligorijević: “da, istina postoji. Postoje činjenice i alati da utvrdimo te činjenice.”

Željko Bodrožić: “istina je ovde više od tri decenije u debelom zapećku. Prva posledica je bio rat i sve ono što je pratilo te grozne devedesete. Od kad pamtim, mislim da je laž ubedljivo dominantna.”

Milovan Nikolić: “istina postoji samo je mnogo bolje sakrivena nego što je to bilo i ranije.”

Tribina je nastavljena diskusijom o tome da li je prihvatljivo koristiti termin lažne vesti (jer je vest u svojoj osnovi zapravo – istina),odnosno “Šta su to lažne vesti i da li je moguće koristiti tu kovanicu?”. Svi sagovornici su se složili da je moguće koristiti termin lažne vesti, kao i da se mi u Srbiji služimo tom kovanicom. Takođe, Željko dodaje i: “mi koristimo i tu kovanicu “bolesne vesti” – pseudo događaji od strane vlasti i vladajuće politike. Političari su

ti koji diktiraju ambijent. Mislim da tabloidi služe da naprave šum.”, na šta Marko Dražić u šali dodaje: “ljudi na kolegijumima Srpskog telegrafa se sigurno mnogo bolje zezaju dok smišljaju naslove.” Naposletku, svi su se složili da je upravo država ta koja finansira produkciju lažniih vesti.Tako, Jovana Gligorijević pokreće jedno veliko pitanje kada govori o produkciji lažnih vesti u tabloidima i na kanalima sa nacionalnom frekvencijom:

Šta radimo sa tom količinom lažnih vesti u koje ni ne verujemo?”

Sledeći blok započet je pitanjem “Koji su to mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti?”. Odgovor je demokratija i sloboda.

Nastavljeno je jednim vrlo važnim pitanjem moderatora, Vojkana Arsića, a to je “Šta je sa mentalnim zdravljem nacije posle trovanja?”. Trovanja lažnim i bolesnim vestima koje nam se svakodnevno plasiraju, i gde je u svemu tome čovek kao ljudsko biće, u svoj toj manipulaciji stvarnosti i emocija. Čini se da odgovora konkretnog nema, jer kao što je rečeno, moramo kopati  po đubretu da bismo do istine došli, a ujedno se na taj način i zašititili, mentalno i emotivno.

Naposletku, došlo se i do pitanja problematike ekonomisanja istinom, odnosno, kako se pojedini mediji finansiraju, na koji način novinari zarađuju, kao i koliko košta jedan tabloid, a koliko nedeljnik? Kakvo je stanje u državi Srbiji, govornici su se složili da je mnogo  lakše narodu da  na trafici kupi tabloid od 20 dinara, nego nedeljnik od 200 dinara, gde na taj način on nema načina da do istine i dođe. Jovana Gligorijević je to sjajno zaključila rečima: “dolazimo do poražavajuće činjenice da je istina postala dostupna samo privilegovanima.”

Tribina je zatvorena pitanjima publike, koja je pitanja tokom čitave tribine slala putem društvenih mreža, a sveopšte pitanje bilo je “Kako prepoznati lažnu vest i zaštiti se od nje?”. Učesnici su se složili da nije teško zaista prepoznati lažnu vest, jer je na internetu sve dostupno i lako podložno proveri, kao i da postoje portali upravo kao što su KRIK i FakeNewsTragač, koji raskrinkavaju i dekonstruišu lažne vesti, te treba  izabrati medije i novinare kojima se veruje i koji svoje izvore, autore i autorke potpisuju, kao i one koji poštuju etičke i profesionalne kodekse novinarstva.

Ovom tribinom, Centar E8 je pokrenuo novu, umetničko edukativnu inicijativu za medijsku i informacionu pismenost mladih koja će kroz participativan pristup okupiti novinare/ke, umetnike/ce i teoretičare/ke na polju istraživanja fenomena fakenews-a, post istine, alternativnih činjenica i medijskih manipulacija.

Objavljuje Centar E8 u Petak, 13. rujna 2019.